top of page
image2.jpeg

Prof. Dr. Osman Nuri KÜÇÜK

İslâm düşünce tarihi, dinler tarihi, din sosyolojisi, din felsefesi, Mevlâna, İbnü'l Arabî, tasavvuf psikolojisi,tasavvuf tarihi ve din-bilim ilişkisi konularında akademisyen, düşünür ve yazardır. 
27 yıllık akademik ve özel çalışmalarıyla oluşturduğu
özel eğitim programlarını,
kurucusu olduğu ONK AKADEMİ'de yürütmeye ve çalışmalarına devam etmektedir.

ÖZGEÇMİŞ

1976 Erzurum doğumlu. Türkiye’de ilk açılan Bilgisayar Teknik Lisesinden 1993 yılında mezun oldu. Aynı yıl Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesine girmeye hak kazandı. Üniversite eğitimi esnasında başladığı Kur’ân hafızlığını, lisans döneminde tamamladı. Yine lisans döneminde Osmanlı usulünde takip edilen klasik Arapça ve dinî ilimler müfredatını tamamladı. 1998 yılında Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. 


Aynı yıl Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tasavvuf Anabilim Dalında yüksek lisansa başladı. 


1999-2001 yılları arasında Erzurum-Horasan-Karacaören köyünde bir buçuk yıl sınıf öğretmenliği yaptıktan sonra 2001 yılında Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesine Tasavvuf Anabilim Dalı araştırma görevlisi olarak girmeye hak kazandı. Aynı yıl “Fîhi Mâ Fîh Ekseninde Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî’nin Tasavvufi Görüşleri” başlıklı teziyle yüksek lisansını tamamladı. Yüksek Lisans tezi daha sonra "Ne Varsa Sende Var" adıyla kitap olarak basıldı.   


2001 yılında doktora eğitimi için Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüne araştırma görevlisi olarak kadrosu nakledildi. 2004 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile sahasıyla ilgili araştırmalarda bulunmak üzere Mısır-Kahire Üniversitesinde bulundu. 


2001-2007 yılları arasında doktora eğitimini Ankara Üniversitesinde “Mevlânâ’da Benliğin Dönüşümü: Sülûk” başlıklı teziyle tamamladı. Doktora tezi daha sonra “Mevlânâ’ya Göre Manevi Gelişim” adıyla kitap olarak basıldı. 


2007 yılında Doktor öğretim görevlisi olarak bağlı bulunduğu Erciyes Üniversitesine döndü. Aynı üniversitede 2009 yılında yardımcı doçent oldu. 


2011 yılında aynı adla kitap olarak da basılan “Fusûsu'l Hikem ve Mesnevî’de İnsan-ı Kâmil” çalışmasıyla Erciyes Üniversitesinde tasavvuf alanında Doçent oldu.


2013 yılında alanıyla ilgili araştırmalarda bulunmak üzere bir yıl süreyle Amerika'daki North Carolina Üniversitesi Religious Studies bölümünde misafir öğretim üyesi olarak bulundu. 


2015 yılına kadar Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Tasavvuf Anabilim Dalı Başkanı ve kurucusu olduğu Davud el-Kayseri Tasavvuf Araştırmaları merkez müdürü olarak görev yaptı. 


2016 yılında Profesör olan Küçük, Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsünün kuruluşu esnasında 2016-2017 yılları arasında Üsküdar Üniversitesinde görev yaptı. 


Profesör Küçük’ün Bilgisayar Teknik Lisesinden İlahiyat fakültesine adım attığı günden beri hayali sosyal bilimlerin bir alt kolu olan dinî ilimlerin -bilgisayar alanındaki tabiriyle- programlama dilini çözmekti. 


24 yıllık akademik ve özel çalışmalarıyla sosyal bilimlerde yöntem, bilim felsefesi, dinler tarihi, dilbilim, dinî ilimler, antropoloji, sosyoloji, psikoloji, din-bilim ilişkisi, sûfî psikoloji, Gazzalî, Mevlânâ ve Muhyiddin İbnü'l Arabî gibi hikmet ve irfân geleneğinin önemli simalarından sentezleyerek oluşturduğu dört temel eğitim programı ile yapılandırdığı ONK AKADEMİ’yi kurdu (Şubat -2017). 


Bu eğitim programları, Profesör Küçük’e göre bahsi geçen programlama dilinin sentezlerini ihtiva etmektedir ve inancı her ne olursa olsun insan yaşamında uygulanabilir bir farkındalık ve bilgelik içermektedir. O yüzden ONK AKADEMİ’nin ser levhası “Bilmek, inanmaktan önceliklidir” prensibidir.


Profesör Küçük tarafından yapılandırılan bahsi geçen eğitim programları şunlardır; 
•    Mevlânâ'ya Göre Kişisel Gelişim ve Yaşam Bilgeliği Okulu (2 Yıl)
•    Kişisel ve Manevi Gelişim Bakımından Peygamberler (2 Yıl)
•    Dinlerin Genel Tarihi ve Holistik Hikmet Yöntemiyle Kur'ân'ı Anlama Okulu (4 Yıl)
•  İbnü'l Arabî İle Her Şeyin Teorisi ve Varoluş Bilgeliği Okulu (4 Yıl)

  • Metartem: Sanatın Metafiziği (Yeni Program)


 

Küçük’ün İslâm düşüncesi, sûfî psikolojisi, tasavvuf, Mevlânâ ve İbnü’l Arabi üzerine yayınlanmış makale ve kitapları bulunmaktadır. 


Abdullah, Ahmet ve Feyza’nın babasıdır. 


Halen kurucusu olduğu

ONK AKADEMİ’de çalışmalarına devam etmektedir. 

bottom of page